Die lange witte paal bij het gemeentehuis, wat is dat eigenlijk?

Gepubliceerd op 21 augustus 2023 om 07:46

Wie regelmatig bij het gemeentehuis komt ziet tussen de nieuw en oudbouw een twee meter lange witte paal staan. Maar, waar dient die eigenlijk voor? Nou, het is een monument. Een monument voor de vrede en veel mensen lopen er vaak straal aan voorbij. 

 

Vredesplein
Het monument is ter nagedachtenis aan de vrede en is de eerste vredespaal in Nederland. De gemeente kreeg de paal in de jaren ‘70 aangeboden door een Japanse organisatie van slachtoffers van de atoombom op Nagasaki. De paal werd toen op het stationsplein geplaatst.

 

Tijdens de acties tegen de plaatsing van kruisraketten was de vredespaal het centrum van de aandacht en werd het Stationsplein omgedoopt in Vredesplein.

 

De vredespaal stond ooit centraal tijdens een anti-racisme demonstratie en wordt het gebruikt als onderdeel voor vredesonderwijs op de basisscholen in Zwijndrecht. In 1996 werd het monument verplaatst naar het Raadhuisplein.

 

Herdenking 15 augustus 1954
Bij de vredespaal werd deze maand voor het eerst in Zwijndrecht een herdenking 15 augustus 1954 gehouden. Op die datum capituleerde de Japanners tijdens de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.