Veel animo bij Zwijndrechts eerste herdenking 15 augustus 1945

Gepubliceerd op 15 augustus 2023 om 21:27

Ruim 300 mensen hebben dinsdagavond Zwijndrechts eerste herdenking 15 augustus 1945 bijgewoond. Daarmee kijkt de organisatie terug op een geslaagde herdenking.

 

Tijdens de herdenking sprak burgemeester Edo Haan de bezoekers toe. Hij concludeerde eveneens dat er onverwacht veel bezoekers af waren gekomen op de eerste herdenking. Hij sprak het belang uit van het doorvertellen van het verhaalt en benadrukte dat het nodig is dat ook deze datum meer aandacht krijgt.

 

Na de toespraak was er ruimte voor de kranslegging waarbij burgemeester Haan de eerste krans legde. Na de kranslegging was er voor de bezoekers de mogelijkheid om bloemen bij de Vredespaal te leggen. Het Zwijndrechtse Comité Herdenking 150845 stelde hiervoor zonnebloemen beschikbaar.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat herdenken we?
Op 15 augustus herdenken we de capitulatie van Japan in 1945, waarmee er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Azië en de verschrikkingen van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Het is een dag waarop we stilstaan bij het leed en de pijn die deze oorlog heeft veroorzaakt, en we eren de slachtoffers en nabestaanden. Met plechtige herdenkingen en ceremonies herinneren we ons de moed en veerkracht van degenen die hebben geleden onder de Japanse overheersing, en benadrukken we het belang van vrijheid en vrede. Het is de dag van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog.

 

De avond werd omlijst door muziek van Ester Latama en Triple B & Friends. Kinderambassadeur Norah Welgraven droeg het gedicht 'Altijd gevangen, nooit bevrijd' van Esther de Beun voor. De herdenking vond plaats bij het monument ‘Vredespaal’, naast het gemeentehuis.

 

Initiatiefnemer Daan Spanjersberg van het Zwijndrechtse comité Herdenking 150845, is tevreden met deze avond. “Destijds was er in Nederland weinig aandacht voor, maar in Nederlands-Indië ging de Tweede Wereldoorlog gewoon door. Ik ben blij dat we het einde van de oorlog nu ook zijn gaan herdenken in Zwijndrecht."

Reactie plaatsen

Reacties

Yvonne Van Domburg
8 maanden geleden

Ik was blij om er bij te kunnen zijn voor mijn familie