
Mediamaker en uitvaartmedewerker Jordy Nijenhuis pleit ervoor dat kinderen meer betrokken gaan worden bij een naderende dood, de dood en de uitvaart. Nog heel vaak krijgt hij de vraag wat ouders tegen hun kinderen moeten zeggen na het overlijden van bijvoorbeeld opa of oma.
“Eerlijk zijn, dat is het enigste wat je hoeft te doen. Dat is ook waar een kind recht op heeft. Zeggen dat oma heel lang slaapt klopt niet en is niet realistisch. Oma wordt immers nooit meer wakker. Oma is overleden, haalt geen adem meer. Alles wat in oma zit staat stil. Haar ogen zullen nooit meer opengaan”, aldus Nijenhuis.
Volgens Nijenhuis gaan ouders of verzorgers er te snel vanuit dat hun kind ‘het toch niet begrijpt’. “Kinderen vanaf een jaar of zeven snappen steeds meer dat de dood onomkeerbaar is. Voer het gesprek samen met je kind. Vertel wat je voelt, denkt en weet. Als het kind vragen heeft, wees dan eerlijk. Op de vraag of doodgaan pijn doet kun je eigenlijk geen antwoord geven. We weten het immers niet. Maak dat kenbaar. Niemand weet of de dood pijn doet, waarom niet? Omdat er niemand is die het is komt vertellen na de dood.”
Kan mijn kind dan wel mee naar de uitvaart? Mag dat? Ook deze vragen krijgen uitvaartverzorgers regelmatig. Nijenhuis: “Waarom zou een kind niet mee mogen? Als je een kind uitlegt wat er gaat gebeuren en het de ruimte geeft te ervaren, dan kan er weinig misgaan. Zeker als het om een familielid gaat. Daarmee antwoord gevende op de vraag of het mag: een uitvaartverzorger zal nooit zeggen dat het niet mag, het is immers aan de nabestaanden.”
“Persoonlijk zal ik het altijd toestaan. Als een kind erg overstuur raakt kun je besluiten achter in de zaal te gaan zitten of om even weg te lopen. Een goede uitvaartverzorger zal zorgen dat als bekend is dat er kinderen bij de plechtigheid aanwezig zijn dan er bijvoorbeeld een ritueel is waarin kinderen van betekenis kunnen zijn.”
Als een overledene opgebaard ligt, geef je kind dan de keuze om te kijken. Ga eerst even zelf kijken, zodat je aan het kind kan vertellen wat het kan verwachten. “Leg uit dat iemand er anders uit ziet, geef aan dat er mogelijk kleurverschil is, dat er geen beweging is en dat iemand heel koud kan aanvoelen. Laat een kind rustig binnen komen en geef het geen druk. Geef de tijd. Soms kan een kind al voldoening hebben om in de deuropening te staan. Soms willen ze dichterbij komen”, vertelt Nijenhuis.
Een uitvaartverzorger kan antwoorden geven die je als ouder misschien niet weet. Nijenhuis adviseert dan ook om bij vragen waar geen antwoord op is contact op te nemen met een uitvaartverzorger. Zij kunnen je wel de antwoorden geven, meestal zijn zij ook bereid te helpen. Een rouwdeskundige kan helpen als er heel veel vragen en emoties zijn.
Reactie plaatsen
Reacties