Zes weken vakantie vinden we precies genoeg…

Gepubliceerd op 23 juli 2023 om 15:12

De zomervakantie is voor onze regio alweer bijna op de helft. Zes weken duurt het en het is een graag geziene vakantie. Tijdens een eerdere poll op ons Facebook kanaal kwamen we al te weten 37 procent niet op vakantie zou gaan. De rest gaat naar het buitenland of blijft in Nederland. Maar die zes weken, is dat niet te lang? Dat vroegen we in een nieuwe poll.


Voor we de resultaten delen vertellen we graag eerst waarom we eigenlijk vakantie hebben in de zomer. In de jaren 30 van de 19e eeuw is de zomervakantie in Nederland ingevoerd. Het zou bedoelt zijn om leerlingen en leerkrachten te ontzien in de warme periode. Van een airco in de klas was destijds geen sprake.


Waarom de vakantie zes weken duurt is niet helemaal zeker. In Nederland wordt de agrarische achtergrond als reden genoemd. Ouders zouden hun kinderen in die tijd voor de vakantie periode goed kunnen gebruiken op het land.


Wat betreft onze stemmers is zes weken precies genoeg (39 procent). 17 procent van de stemmers wil dat de vakantie verlengd wordt en vinden de huidige zeg weken te kort. 11 procent zou de vakantietijd graag korter zien en 33% lijkt geen idee te hebben wat vakantie is. We gaan er gemakshalve vanuit dat ze niet mogen genieten van de zomervakantie.


In de Verenigde Staten, Egypte en Griekenland hebben kinderen drie maanden vakantie vanwege de hitte.


In Nederland start de zomervakantie gefaseerd verdeeld over drie regio’s. Wanneer de vakanties beginnen wordt bepaald door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Scholen in het voortgezet en basisonderwijs moeten zich aan deze data houden. Voor andere vakanties heeft het Ministerie een advies, maar de scholen mogen daar zelf over beslissen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.