Rampvlucht MH17, in het geheugen gegrift

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 12:19

Op 17 juli 2014, vandaag 9 jaar geleden, werd de wereld opgeschrikt door de tragische rampvlucht MH17. Het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald boven Oost-Oekraïne, waar op dat moment een conflict woedde. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

 

Er waren een onbekend aantal slachtoffers uit Zwijndrecht betrokken bij de rampvlucht MH17. Over hun identiteit is vrijwil niks te vinden*. Desalniettemin was de impact in Zwijndrecht, net zoals in heel Nederland, groot. Verschillende inwoners hingen de Nederlandse vlag halfstok.

 

De gebeurtenis zorgde voor een diepe shock en wereldwijde verontwaardiging. De internationale gemeenschap eiste een onafhankelijk onderzoek naar de ramp, dat uiteindelijk werd uitgevoerd door het Nederlandse onderzoeksteam.

 

Uit het onderzoek bleek dat het vliegtuig werd neergeschoten door een Buk-raket die afkomstig was van het Russische leger. Dit leidde tot diplomatieke spanningen tussen Rusland en het Westen. Vele nabestaanden moesten met het verlies van hun dierbaren omgaan en wachten nog steeds op gerechtigheid.

 

 

*uit respect voor de nabestaanden heeft de redactie besloten geen verder onderzoek te doen naar de identiteit van de slachtoffers. Met het oogpunt op de grote impact en wonden die dit eventueel met zich zou kunnen openhalen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.